Thursday, June 21, 2012

cara nak elak daripada gemuk...

Antara rahsianya seperti berikut:

1- Jangan guna minyak yg telah digunakan kerana ianya bahaya utk kesihatan.
2- Gunakan minyak baru secukupnya bila memasak/menggoreng.
3- Guna minyak zaitun dalam masakan jika berkemampuan (agak mahal)
4- Hindari makanan tanpa kalori yg mengandungi gula putih sederhana (sukrosa)
5- Elakkan makanan manis  berkalori tinggi spt gula melaka, sirap jagung, sirap india (chasin), yg dibuat dari gula, fruktosa, dekstrosa & maltosa juga harus dihindari.
6- Makanan manis & bergoreng adalah kombinasi yg sangat bahaya utk kesihatan.
7- Banyakkan makan buah-buahan segar, sayuran segar & produk-produk berasaskan 'whole grain'.
8- Jangan lupa bersarapan, dan sarapan tersebut perlulah kurang lemak & tingginya karborhidat kompleks (sereal, roti whole wheat). 
9- Minum 6-8 gelas air setiap hari. Mulai dengan 2 gelas semasa bangun pagi.
10- Banyakkan makanan yg berserat. Serat termasuk dlm kelompok karbohidrat yg dpt dicerna semasa proses pencernaan & berasal dari tumbuh-tumbuhan (spt brokoli, saderi, jagung manis, kulit kacang, kulit epal dll)
11- Elakkan/kurangkan makan kentang, minuman beralkohol, jagung, pasta, roti gandum & produk-produk daging.
12- Makan ketika lapar & berhenti sebelum kenyang!
13- Cara paling efisyen utk tidak menambah lemak ke dlm tubuh adalah dgn mengubah metabolisma tubuh melalui senaman & olahraga. Ia akan membakar lemak pada tubuh.

Ayuh praktikkan, jangan bertangguh! 

SEMOGA HIDUP SIHAT DGN BERAT BADAN YG IDEAL!

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

inginkan kesihatan yang baik...

ok kengkawan semua....especially pada wanita2 sekarang yang dah menginjak umur 20-an mesti dah mula merasakan kecantikan tubuh badan sangat penting....pemakanan mesti lah kene jaga..tak boleh makan sebarangan dah..hehehehe...


jom kita baca apa yang perlu kita lakukan untuk kekalkan badan kita supaya sihat selalu dah elak dari gemuk...


cara2:


1. Sarapan yang mengandungi karbohidrat pada waktu pagi boleh merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Contohnya, vitamin B dalam roti atau bijirin mampu memberikan kesan positif kepada fungsi otak. Kajian yang dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia ke atas remaja berusia antara 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan mendapati mereka jauh lebih langsing dan kurang berdepan masalah berat badan berlebihan. Ini kerana mereka mengamalkan pemakanan yang teratur dan ikut peraturan. Remaja tidak seharusnya menikmati sarapan pagi tanpa mengambil kira kandungannya. Adalah disarankan supaya remaja mengambil sarapan yang kaya dengan karbohidrat untuk membekalkan tenaga, protein dan juga sayur-sayuran. Antaranya, roti, susu dan telur.

2. Ramai sangka makan sehari sekali tapi mengambilnya dalam kuantiti banyak itu satu cara diet. Sebenarnya, cara ini salah. Sebaliknya amalkan makan kerap (sehingga enam kali sehari) tetapi sedikit-sedikit. Yang penting, jangan tinggalkan sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam sebelum pukul 7:00 malam, jika masih lapar makanlah buah-buahan atau makanan kaya serat sebagai alas perut.

3.  Seharusnya dimulakan seawal usia dan jadikan amalan sebagai aktiviti rutin seperti amalan bersenam, berjogging, berjalan kaki, mengadakan aktiviti riadah seperti berkelah dan bersukan. Aktiviti ini hendaklah dilakukan secara berterusan.

ini adalah senarai makanan yang berkhasiat..

1)        Sayuran hijau
– cara terbaik untuk memulakan sajian diet dengan memperbanyakkan sayuran hijau dan salad. Ia boleh menambah jumlah makanan tanpa menambah jumlah kalori.
2)      Asparagus
– merupakan sayuran rendah karbohidrat yang baik untuk diet. Rendah kandungan kalori dan kaya dengan vitamin seperti folate dan vitamin A.
3)      Zucchini
– zucchini adalah salah satu sayuran yang rendah kalori dan rendah kandungan karbohidrat .Zucchini lebih sedap dicampur dengan salad atau di goreng.
4)      Tomato
- Tomato boleh di makan mentah atau di buat sup.
5)      Salmon
– Sejenis ikan yang mengandungi lemak baik seperti omega 3 yang baik untuk sistem kardiovaskualar.
6)      Ayam
– Ayam merupakan pilihan yang baik dan bila di masak dengan cara yang betul, ia menjadi rendah lemak dan menjadi sumber protein yang baik.

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Sunday, June 17, 2012

happening day for we

hari ini tak tahu nak ceritakan macam mana happy nya hati ini bila dapat kua dengan my bf sempena hari lahir dy yang ke 24 yang jatuh pada 13 jun...pape pun HAPPY BESTDAY ye darling....semoga pjg
umur and dimurahkan rezki hingga akhir hayat ...

ni coklat yang aku tempah khas dr alor star...nampak berterabur coz penghantaran melalui post

ni jam tangan yang ak hadiahkan kat dy and plingterharu sgt2 dy ckp 'abg akn jg jam ni elok2 xle bg  calar' bila dpt jer jam 2 terus dy pkai jam 2....terharu cz dy sgt2 menghargai pemberian aku....



jam 12 tengah hari kami mula gerak ke alor star coz nak beli tiket ku untuk pulang ke phg...yeyyy....xsbrnya nak blk umah setelah hapir setengah tahun diri ini tidak pulang ke kampung halaman..

time aku masuk jer kereta, aku tergamam sgt2 coz ktoang xmrancang pun nak pkai bju sama warna..tup...baju kami sama....hijau tua..




macam biasa bila sampai jer kat alor star, mesti confius jln nak p shahab coz aku selalu ikut hgway, dy lak suka ikut jln lama...last2 bertekak2 aku yang slh jln..dy lah yang btlnyer...huhuuhuhu...after siap beli tiket je, xtau nak makan kat mana..satu prob lak...

pk punya pk, last2 ktoang choose tuk mkn kat restoran ayam penyek. tak pernah makan kat cni tau...redha jelah kalau tak sedap pun..huhuhuhu...


restaurant ayam penyet berdekatan dengan shahab


jom layan muka2 kelaparan..huhuhu








after makan, ktoang terus gerk ke kuala perlis...saja je nak p melepak kat sana......

menghabiskan masa jerr...

xtau apa yg cantik sgt kuala perlis ni xtau
kikiki..sempat ag...
then sampai kat uum jam 5ptg...xmau blik lwt2 sgt coz perjalanan dy masih jauh lagi.... sebelum aku kua kete dy suh aku ambil burung yang aku tampal kat atas kotak coklat 2...dy suh letak kat depan keretanya....hai, lawak pun ada juga bf ak ni...sekecil alam dy menghargai pemberian dariku....heheh...

pape pun, thanks my love coz menghargai......sayang daling ketat2..hehehhe...

jg my cinta hati k2 yerr



kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Wednesday, June 13, 2012

selamat hari jadi sayang

hai.....
entry kali nak citer sal 2 bende....satu nak citer sal skang ni yang saya tengah giler dengan buku-buku yang bertimbun coz minggu exam dah pun menjelma..sekarang ni dah 2 paper lepas then esok ada satu lagi paper iaitu 'strategic management'...... mudah-mudahan saya dapat menjawab exam esok dengan tenang..aminn......

hehehhe..sempat lagi saya berblogging....

satu lagi cerita sal hari ni adalah 'HARI LAHIR MY LOVE'......hari ni dah genap umurnya 24 tahun....ermm...dah tua pakwe i soang ni kan...malam tadi kononnye nak buat jahat lah xnak layan dia telefon and msg dia sampai jam 12 tapi tak menjadi coz dia asyik col and msg tak henti2..so terpaksalah saya mengalah jer....last2 wish bestday sebelum jam 12 coz dy mngantuk sangat2 and dah malas nak layan aku bersembang..jahatkan dy...

ikutkan hari ni nak kua sama2 sambut bestday dia tp tak boleh coz saya ada exam hari ni and petang sok. so kami plan sambut bestday dy hari jumaan ni bersamaan 15 jun 2012...nak sambut kat mana?? ntah lah tengah pk tempat yang dy request..nak tahu tempat ape yang dy request???

tempat yang tenang, yang boleh santai2 and tempat yan romantik....aduyai aku nak cari kat mane tempat cam g2 area kdh ni... help me....

nama pun sambut bestday yang tersayang so kene lah buat prepair kan...hehehhe....aku ada beli baju blause warna hijau and aku ade tempah coklat khas tuk yang tersayang....hehehh.....ok lah xmau celoteh pape dah, jom kita layan pic mt blause and coklat yang aku prepair...



kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Tuesday, June 12, 2012

segala2nya pada emak





Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .

Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .

Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .


Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .

Bila sedih , aku cari , Mak .

Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !


Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !

Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !

Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA


5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Saturday, June 9, 2012

kereta impian----tp belum kenyataan

entry kali saya nak cerita tentang my future car...walaupun saya masih lagi seorang student saya impikan kereta myvi putih....ikutkan hati teringin kereta honda civic tp mampukah saya untuk memiliki kereta itu....wait and see jelah suatu hari nanti ye...

first bila saya dah memiliki kereta, saya nak renovation kereta impian saya....ermm xsabar rasanya...

bahagian dalam kereta saya nak guna warna merah and hitam sahaja then warna bahagian luar saya nak guna warna putih hitam....mst smart kan kereta saya nanti....terbayang2 sudah...


xnak celoteh bnyk2 jom kita tgk kereta2 yang telah di innovation kan.....




tp kalau saya beli honda civic, saya nak ubah suai apa ya....sbb kereta dy mang dah smart....pas2 spare part dy mahal lak 2...mampu ke saya nak ubah suai pada kereta honda???urm..depend pada gaji saya nanti lah ye....




kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Wednesday, June 6, 2012

bila tiba masanya

masa yang pasti ditunggu-tunggu oleh setiap orang yang ingin menyambung keturunan baginda, melahirkan zuriat baru bagi meneruskan keturunan kita di samping menyahut seruan kerajaan yang inginkan jumlah penduduk malaysia yang ramai....

ya, begitu padat fakta yang ku hujahkan...

sambil online di atas katil dan ditemani dengan lappy baruku, teringin pulak nak tengok cerita 'dodol si bujang sepah'...menggamit jiwa aku yang tengah stress mengadap buku untuk final exam...tiba2 terfikir sejenak aku tentang Shuib, salah seorang  pelakon yang memegang watak sebagai adik dan tergerak hati aku untuk melihat resepsi perkahwinan Shuib dan Sarah...

sama padan dan sama cocok...kata org2 tua lah, kalau muka sama maknanya jodoh kita lah 2 and jodoh yang berkekalan hingga akhir hayat...

bila melihat jer gambar2 perkahwinan mereka terus aku bayangkan, indahnya jika aku berada di tempat mereka. melayari bahtera alam perkahwinan yang indah...diceriakan lagi dengan kehadiran permata yang tak ternilai harganya.

indahnya, lengkapnya sebuah perkahwinan 2 kan...

kini umurku 23 tahun...kwn2 kate umur ni dah layak untuk berkahwin tapi tidak bagiku...aku rasakan aku tak layak mendirikan rumahtangga lagi. tak sempurna rasanya ilmu rumahtangga yang aku ada sekarang. banyak yang perlu aku pelajari.

mak selalu pesan, nak berumahtangga bukan senang...kahwin ni bukan satu permainan...pilih lah yang sebaik mungkin....pilih lah yang dapat membimbing kita..soleh dari semua sudut...

layak ke untuk aku mencari yang sedemikian rupa??solehah ke aku ni untuk mencari suami yang soleh....

sangat berat ku rasakan bila memikirkan alam perkahwinan...macam2 yang aku fikirkan....aiisshhh...beratnya aku rasa...dulu kita fikir cari calon suami senang je...bercinta and kahwin...tapi bila umur dah menginjak 20-an, baru ku rasakan perkahwinan ni satu tanggungjawab yang besar. amanah yang diberi oleh ibu bapa agar menjadi isteri yang solehah, menjadi suami yang soleh serta menjaga keturunan dengan baik...

bila aku tengok jer gambar2 pertunangan, perkahwinan yang dipost oleh kawan2, terasa teringin sangat2 nak jadi macam dioang...tapi aku belum bersedia...bagi aku hidup berumahtangga ni sekali seumur hidup...kalau boleh, biarlah sempurna di mata aku, kelaurga dan masyarakat....

prinsip aku mudah jer...biarlah si perempuan dan si lelaki ni ada aset yang tetap, pendapatan yang tetap sebelum dan selepas kahwin especially apabila lahirnya insan yang disayangi...aku ingin sarungkan pakaian yg baru untuk dia....then bila lepas kahwin aku tak nak hidup terumbang ambing means duit yang dikumpul oleh si lelaki hanya cukup untuk perkahwinan sahaja....so paham la kan maksud kat sini...

insyaallah, andai seru ku sampai, akan ku sahut serua tersebut dengan hati yang terbuka dan redha dari hati ku ini...semoga jodoh yang ku peroleh ini mendapat restu yang ikhlas dari mak dan ayah....

barakhallah......
kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Tuesday, June 5, 2012

lagu tema cinta kita

Demi semua yang aku jalani bersamamu

Kuingin kau jadi milikku

Kuingin kau disampingku



Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta

Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku



Kuingin engkau menjadi milikku

Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…



Sentuhanmu

Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa




Di setiap arung gerak

Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku




Selama ku masih bisa bertahan

Selama ku masih bisa bernapas
Selama Tuhan masih mengijinkan
Kuingin selalu menjagamu




Selama ku masih bisa bertahan

Selama ku masih bisa bernapas



kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

...:: cinta hati vs buah hati ::..

terasa nak jiwang lak malam ni
hehehehehe.....
rindu dengan gurauan dan usikan darinya
dialah penawar dirku di kala aku kesedihan
terima kasih cinta hati kerana menyayangi diriku seadanya
terima kasih juga kerana memahami diriku ini yang tak sempurna sangat
and banyak sangat songehnya...
buah hati tahu yang cinta hati sangat2 penat melayan kerenah buah hati
so sabarlah banyak2 k...
dont fed up ya...
just tu jer nak cakap..
heheheh.....


kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga