Thursday, March 29, 2012

++ akhirnya++

yesssss....
akhirnya aku berjaya menyelesaikan semua assgement 
yang sepatuttnya aku setelkan...
kini aku mampu tersenyum and dengan lapang hatinya
 aku boleh tidur dengan lenanya....


29 march 2012
ada apa ya dgn dengan tarikh ni???
hehehe...ni adelah hari yang akan aku bersuka ria wif mt prenz...
kitoang akan p ALOR STAR dahulu 
then
baru gerak ke PERLIS
tuk makan steamboat dengan harga RM10 shj...
xkesah nak mkn banyak mana pun 
nak mkn sampai muntah pun no hal
hopefully, kali ni p makan dengan muka2 yang ceria
tak macam yang lepas...
nak mkn pun xselera...
then...
to HAWA..
my coursemate..
..::: HAPPY BESTDAY :::.. cute girlz....


tak sabarnya rasa...xcited lak...

penulisan : tak brapa formal
situation : atas katil 
time :1.38 * first time sem ni tidur lmbt*

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Tuesday, March 27, 2012

++ kepeningan ++

aiisshhhh....
rase hari2 aku nak mengeluh
tp...
org ckp tak baik nak mengeluh
tp...
aku sangat2 penat and serabut sgt kepala otak ni
minggu ni aja semua benda nak kene buat
asgment lah....
kuiz lah... *aku mls mmbca sebenarnya*
so ape yang perlu aku lakukan...
               

glitter-graphics.com
kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Monday, March 26, 2012

++ sem yang penuh dengan jadual++

sem ni adalah sem yang memberi aku kegembiraan 
yang teramat sangat
nak tau kenapa??
sem ni aku just tumpu pd study,kelas and kerja shj
no lepak2 or bt buat kerja yg xberfaedah
aku lebih sng mcm ni
hati pun xskt coz aku xtgk bnd yang menyakitkan kt depan aku
aku xkesah dgn khdpn org lain
so
kuranglah dosa2 aku kan
yang aku tahu aku penat aku tdo
time ct lak
 aku siapkan semua kerja2 aku
aku stdy
kdg2 my bf dtg ajk teman dy p shopping 
bila rasa nak melepak, aku p lepak lah
tp tmpt yang aku lepak kat BLOK A
kat situ lah aku cari ketenangan and kegembiraan
dioang sgt happening and sgt2 sygkan kwn
i love u all
especially FATIN FARHANA
dy adalah sahabat di kala aku ssh dan senang
xpun aku lepak kat bilik HAWA
my coursemate


ape2 pun hidup kita kenelah enjoy selalu
ssh senang kita dibumi orang ni, kwnlah yang pertama kita cari
so hargailah kwn
jg hati mereka sebaik mungkin....

oppss...lari tjuk dah..

k lah ni jerr yang mampu ku coret...
nk siap2 p kerja lak....






kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Sunday, March 25, 2012

blog akan dijadikan sebagai assigment

ni lah dunia sebagai pelajar yang perlu berani ceburkan diri dengan semua benda dalam dunia ni...
nak risau dengan bahaya memang tak perlu nak cakaplah
mesti ada punya...
bak kata org, belum cuba belum tahu kan.so hidup mesti berani k.

blog ni akan dihantar ke lecturer untuk dapatkan markah
menarikkan... lecturer aku ni memang suka kalau bab2 on9 ni...

ok...
assignment kali ni aku perlu cari 1 produk and then aku perlu tangkap gambar produk tu untuk letak dalam 
blog. pic tu lak aku perlu tangkap gambar sendiri. tak boleh copy and paste dari internet.

pastu satu lagi kerja aku perlu dapatkan org yang melawat blog aku ni seramai 2 ribu org...
cam mane nak dapatkan yer...
so ape lagi...peranan kamu2 lah yer
pleeaseeee...kalau korang semua tak nak bace its ok just buka my blog. sekurang2nya 
1 hari sekali ya...

segala kebaikan anda sangat ku hargai....
tQ ya semua

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Monday, March 12, 2012

detik 12.12.2012

PETALING JAYA: Bagi pasangan yang merancangkan untuk mempunyai bayi pada 12.12.12 (12 Disember 2012), mereka hanya mempunyai seminggu lagi untuk hamil dan meningkat peluang mereka, berikutan tarikh gandaan terakhir untuk abad ini hanya kira-kira sembilan bulan sahaja lagi.

Pensyarah Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Universiti Malaya, Prof Dr Jamiyah Hassan berkata, perkara itu mungkin agak mustahil untuk merancang kelahiran semulajadi pada tarikh tersebut, tetapi wanita yang hamil antara 5 dan 19 Mac akan mempunyai peluang lebih tinggi untuk melahirkan bayi mereka dalam minggu berkenaan.

Bagaimanapun, pengiraan ini adalah jangkaan kepada wanita yang mempunyai kitaran haid tetap 28 hari dan hari pertama bagi tempoh terakhir haid adalah Mac.

Bakal ibu mengandung itu juga dijangka akan melahirkan bayinya pada 12 Disember ini.

“Tempoh mengandung adalah kira-kira 40 minggu tetapi wanita hamil lebih daripada 90 peratus akan mempunyai tempoh antara 37 dan 40 minggu, dengan purata satu iaitu 38 minggu,” kata Prof Jamiyah, sambil menambah bahawa pengiraan hanya boleh memberi anggaran ke seorang ibu mengandung bagi tarikhnya untuk melahirkan bayi.

Walaupun pasangan memilih kaedah pembedahan Caesarean, doktor akan memastikan tempoh kehamilan perlu mencapai sekurang-kurangnya 38 minggu menjelang 12 Disember, ini bermakna wanita itu perlu hamil pada pertengahan Mac.

“Melahirkan bayi lebih awal akan meningkatkan risiko pra-matang,” kata Prof Jamiyah yang menambah terdapat risiko pembedahan dan implikasi jangka panjang bagi pembedahan Caesarean.
Pakar obstetrik dan ginekologi, Datuk Dr Nor Ashikin Mokhtar yang menyambut bayi cukup matang menerusi pembedahan Caesarean pada November tahun lalu (11.11.11) berkata, idea untuk mendapatkan tarikh bertuah itu berdasarkan kepercayaan budaya dan agama.

Bagaimanapun, beliau percaya, setiap hari adalah hari yang baik untuk menyambut bayi bergantung pada ibu bapa bayi itu untuk menerimanya.

“Jika ibu bapa berfikir bahawa bayi mereka ‘disumpah’ hanya kerana dilahirkan pada tarikh tertentu, maka bayi itu telah ditakdirkan.

“Tetapi jika mereka melihat ia sebagai satu rahmat, maka bayi merupakan satu permulaan yang baik,” kata Dr Nor Ashikin.

Kedua-dua doktor itu bagaimanapun masih belum mendapat permintaan daripada mana-mana wanita untuk bersalin pada 12 Disember, tetapi mereka akan memastikan tidak menimbulkan sebarang risiko kepada mereka yang mengandung hanya untuk mencapai tarikh ‘bertuah’ itu yang mungkin sukar itu.




kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

terfikir aku seketika

bBukan niat aku untuk mengaibkan sesiapa dengan apa yang aku ingin katakan dalam post kali ini. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian. Mungkin ini dikatakan seruan agar aku ke arah kebaikan. Tapi sukar untuk aku nak terima dengan hati yang ikhlas. Mungkin cara dia membuatkan aku rasa kurang disenangi.

Mungkin...Mungkin...Mungkin.....

Kisah ini bila suatu petang aku baru masuk keje. Then...

aku ; ala, abang saya lupalah nak bawa baucer...saya tengah fikir nak beli apa ya dengan baucer RM100 (baki yang ada)
my bos ; owh, nak beli speaker 2 ye... beli lah semua yang ada mesti habis baucer 2...
aku ; hahahahah

tiba2 customer yang tengah tunggu laptop dia di check, menyampuk...

si X ; ni lah budak2 sekarang xnak manfaat kan baucer yang ada. tu beli lah buku2 ilmiah yang bioleh membawa kita ke arah kebaikan....bla..bla...bla.....
aku ; buka aku xnak beli tp aku mang xsuka membaca. Ala internet banyak lah becaan ilmiah. aku selalu baca kat situ jer. aku xsuka baca buku2 ni...
si X ; ni la dy org sekarang xnak ubah ke arah kebaikan. bla...bla...bla...

aku xingat dah apa yang dy cakap sebab aku just take noted apa yang dia cakap diawal perbualan jer.. Yang lain2 tu aku dah tak amik port coz aku geram dengan cara dia menyampaikan nasihat sampaikan melibatkan pakaian aku. padahal aku pakai t-shirt lengan panjang and tudung. aku pun xpaham cara dia. Pastu suh aku berkawan dengan orang2 yang baik .... mula2 berkawan dengan orang yang bertudung dan suka membaca, pas2 berkawan dengan orang pakai tudung labuh then lama2 berkawan dengan orang pakai purdah.

Memang betul apa yang dia cakap coz elok kawan kita maka elok lah kita.

satu lagi bila aku nak cakap sal pendapat aku jer mesti nafikan and nak juga dy tegakkan kebenaran dia. sebab 2 lah aku lama dengar apa yang dia cakap aku jadi sakit hati.

thanks lah coz sudi menyedarkan dan memberi nasihat kepada diriku yang daif ini tanpa aku meminta pun. Tapi cubalah untuk mencari jalan yang terbaik untuk menarik seseorang ke arah kebaikan. Mungkin dengan cara kelembutan dan keindahan kata2 yang ingin diluahkan. Barulah orang yang mendengar tu terasa seperti ada sesuatu yang menarik di hatinya ke arah apa yang disampaikan.


kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Saturday, March 10, 2012

alhamdulillah

kini aku bukan lagi manusia yang penuh dengan kebenciaan dan bukan lagi manusia yang memendam rasa apabila hati ini melihat benda2 yang tidak berkenan di hati. 
bersyukur juga kerana apa yang berlaku selama ini meninggalkan seribu hikmah di sebalik kejadian.
moga Allah merestui segala yang kau lakukan.
aku hanya mampu bersyukur dengan perubahan yang kau lakukan. 




kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Friday, March 9, 2012

ku hargai detik bersamamu

assalammualaikum

keindahan malam yang diterangi cahaya bulan membuatkan hati aku ingin sama menerangi malam ini.

coretan yang ingin ku lakarkan bukan tentang bulan tapi tentang kegembiraan diriku hari ini. Hanya ungkapan terima kasih yang mampu aku ucapkan. terima kasih kerna memberi aku kegembiraan yang tak terhingga dan kebahagiaan yang tak pernah aku terima selama aku memberi cinta pada seseorang.

hari ini aku and Mr F menghabiskan masa bersama2 ke Alor Star. kami memang jarang berjumpa dan hanya telefon sahaja yang menghubungkan kami dan mendekatkan jarak kami. hari ni dy telah temankan aku untuk pergi ke Popular. ini adalah permintaan aku kerana aku ingin menggunakan baucer 1 Malaysia dengan membeli barang2 yang sepatutnya.

banyak peristiwa yang aku alami sepanjang perjalanan kami. memang kelakar sangat.

ada satu kali 2 time kami OTW nak blik, kami terleka berborak sampaikan tak sedar yang lampu isyarat warna hijau and kereta belakang hon kami. yang lawaknya boleh pula dy p buang duit RM50 yang ada kat tangan dy semata2 nak masukkan gear. punya lah dy gelabahnya. ape lah dling i ni...

macam2 peristiwa lah yang membuatkan aku asyik nak gelak jer ngan dy hari ni.

satu lagi, boleh pula dy mentah2 tolak permintaan aku nak belanja dy makan KFC. tak pernah pun sebelum ni org tolak perlawaan aku. bila ditanya2 rupanya dy mang xsuka makan kat tempat macam KFC, Mc D, Pizza n seangkatan dengan nya. dy siap mnt ngan aku kalau nak belanja just makan kat kedai makan biasa ajer. selamat duit aku..hehheheh

pape pun thanks ya my daling coz sudi lapangkan masa dengan awex daling ni yang macam2 kerenahnya.
kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Thursday, March 8, 2012

terdetik seketika

ku mulai dengan Bissmillah..Ar Rahman Ar Rahim

Seindah hari ini yang suasana nya menyamankan. Tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu sejuk. Syukur ke hadrat Ilahi kerna aku diberi peluang untuk bernafas dan menikmati dunia yang penuh dengan segala2nya. bersyukur ke hadrat Ilahi kerna aku dilahirkan tanpa ada cacat celanya.

Alhamdulillah...

Setelah berminggu-minggu aku mengalami kepenatan. mengejar masa yang kurasakan tidak cukup 24jam untuk aku lakukan semua aktiviti2 sehari. hari ini barulah aku dapat bernafas dengan baik.

terdetik hati ini untuk membuka satu blog yang aku kenal orangnya. aku membaca setiap tulisannya. tiap ayat yang dicoretnya membawa seribu maksud yang sangat mendalam. aku sangat bangga dengan beliau kerana mempunyai seni yang tidak semua orang ada. semoga anda meneruskan setiap ayatmu hingga ke titik nokhtah yang terakhir. jangan lah kau kuburkan soft skill yang ada pada dirimu.

Tiap hari aku rasa kan banyak kekurangan yang ada dalam hati ini. Kadang kala aku terfikir ;

'apa yang aku telah perolehi setelah 23 tahun aku berada di bumi Allah ini???apa yang telah aku bekalkan untuk aku tempuhi alam yang satu lagi???'

Sukar untuk aku kuasai diri ini daripada godaan syaitan. Sukar juga hati ini untuk di sucikan dengan iman yang teguh. Betapa hebatnya mereka2 yang beriman kerana mereka berjaya mengusai diri mereka daripada terjerumus ke dunia kejahatan.
kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Tuesday, March 6, 2012

Karnival Water Part, Sungai Petani

plan kali mang dr dulu ag iaitu nak p jalan2....setelah d' pk2 and di plan2, akhirnya kami buat keputusan nak p umah k.syaza at sungai petani.....

plan pertama nak p Perak but terpaksa cancel coz xtau jln. then p Sungai Petani nak p mandi sungai or air terjun. but last minit xjadi r lak coz skrang kang musim ujan so air naik and ade beberapa kawasan yang air naik so xle lalu. last2 kami amik keputusan p Karnival at Sungai Petani.

xkesah r ape pun yang penting dapat mandi manda. ni jom kita tgk betapa apynyerr kami kat sane. huhuhuhu

enjoy ya korang...







































kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Monday, March 5, 2012

Berperasaannnnnn


Aku tension sgt2 pe yang berlaku sekarang. Macam mane aku nak bagi dy faham dengan semua yang aku buat. Sekarang ni aku sangat2 tension dengan cara dy yang langsung xnak faham dengan diri aku sekarang. Memang aku akui dengan jadual aku sekarang. Sangat2 padat dengan stdy, discussion, kerja and banyak lagilah. Aku faham yang dy sunyi bila time dy free and aku lak bz. Aku pernah alami and rasa ape yang dy rasa. 

Aarrrggghhhh…aku tension r cam gni…asyik2 bnd yang sama jer ktoang gaduh. Iktkan ati ni nak jer aku biakan dy cam g2 jerr..mls nak msg mls nak jwb kol..aku nk rehat nak tdow…aku dah penat n malas dah nak pk bnd2 yang remeh temeh.

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga