Saturday, December 10, 2011

sekadar cerita @ nasihat

hari ni aku mau cerita merangkap mau membebel kat seseorang yang sangat degil ni....dy ni memang serang yang cerdik and see to his background lah kan...tak macam aku yang nak kata cerdik tak lah, nak kata bodoh pun tak juga so aku ni dikategori medium lah...

first, of coz lah nak tau nama penuhnya kan...nama dy syawal @ adiQ...dy ni anak sulung drpd tak tau lah berapa..lupa sdh..hehehehe...then dy ni asal orang temerloh nad aku xtau sgt background ni...BTW aku just kenal dy ni time aku keje kat kantin sek SPBI...aku suke tgk dy coz mate dy cantik...cam my bf juga dy, mte nyer warna coklat...so sweet...start dr c2 lah aku kenal dy...

lepas je aku masuk ke uum, automayik lah aku trus lost contact ngn dy ni. so aku pun tak kesah sgt lah coz aku tak rase pun yang aku berminat nak rapat dgn budak ni. lame kelamaan tibe dy nie sll sgt col n sms aku. opppsss...satu lagi pasal dy ni...suka buat lawak, sbb 2 aku senang msuk ngan dy nie...selalu buat aku ketawa dgn lawak bodohnya...continue lak sal dy sll col nad sms aku...aku ni layan je lah dy kan...then lame kelamaan dy sll pggil diri dy adik and of coz lah dy panggil aku akak coz aku lebih tua dr aku walaupun aku ni nampak muda and small ckit lah dr dy...hihihihi....

nak dijadikan cerita, lame kelamaan kami pun mula lah rapat and dolu2 aku selalu gak pergi ke tempat kerja lame aku sambil2 tue p melawat dy lah...aku tak tahu lah mase bila kami trus declare as akak and adik...tak ade lebih2 k...forever pun kami tetap adik beradik...tiap kali aku balik sll gak aku kua ngan dy and belanja dy makan...kami tak penah tau kua berdua...mesti dy bawa teman...aku tak kesah pun coz aku pun tak suka orang anggap aku ni ade affair ngan dy nie. 

satu fakta sal aku : dulu aku mang xsuka ade adk especially adik angkat coz aku anak bongsu and bila ade adik aku rasa amat2 janggal

so skarang dy nie dah pun sambung blaja kat matrik pendang...amik bahagian ape ntah tp yang aku tau engineering...pape pun aku support dy dr belakang jelah sampai dy berjaya coz aku tak lah tgk dy kecundang. baru2 nie result first sem dy sgt2 jatuh...aku mang tak sangka sgt2 coz result 2 sgt2 truk and ssh r tuk dy capai cita2 dy...pape pun aku sbg akk aku mst bagi dy semangat. kita sebagai manusia mang akan berada di bawah juga, kita tak kan berada di atas buat selama2nya. tp yg aku geramnya dy nie sll sgt pk nak cari awex...skang tgk ape akibatnye???tu lah akk nak ckp xmau dgr....stu lagi dy ni terlalu yakin ape yang dy buat, akk da ckp jgn ckp besar sgt...skrang tgk.....jgn ingat Tuhan tak bole tarik kepandaian kita sekelip mata kerr....so pape pun yang kita buat pasni, ingat lah Tuhan 2 ade....kalau kita ingat Dia pasti dt ingat kita...

to my naugthy boy pasni buat lah yang terbaik k..jangan lah nak pk soal cinta lagi...adik cuma ada satu sem lagi, ni lah pengukur arah kehidupan adik...jangan sia2 peluang yang dah diberi ok....benda yang lepas jadikan sebagai pengajaran dan panduan tuk kita teruskan cita2 yang kita angankan. kegagalan bukan bermakna kita patut berundur kebelakang tapi kegagalan lah yang membantu kita untuk melangkah kehadapan...langkah lah kehadapan, truskan perjuangan kita selagi kita mampu...tanamkan azam agar azam yang kita bina itu dapat membakar semangat kita...why everyone can do that????why we can not????but we must do it......

one more think, love is not important in life....aku tak percaya pun bila orang cakap kekasih boleh membuat kan ita berjaya ketna dy adalah sumber inspirasi...aku tak percaya pun kalau kita study same2 dengan awek @ pakwe , kita akan jadi lebih bersemangat...cuba kita tgk, berapa peratus dalam dunia ni orang bole berjaya bila dy cakap sumber inspirasi dy lah yang menyebabkan dy berjaya....and kita compare kan berapa org yang berjaya bile dy ckp Allah lah yang membantu kita berjaya di dunai dan akhirat...so, pk2 lah...

yang tengah lah my naughty boy

kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

No comments:

Post a Comment