Monday, December 26, 2011

photography @ photogenic

asslammualaikum...

rini aku mahu post tentang photography. of coz lah semua orang pernah bergambar kan and pernah posing dengan macam2 posss. then bila da poss cantik2 mestilah nak tgk gambar 2 cantik2 dengan background yang cantik2. orang cakap bia xcantik tapi sdp mata memandang. kan2....

aku juga sangat minat dengan photography ni. bila aku dapat amik satu2 pic yang unix, aku rasakan kepuasan dalam diri aku ni. terasa cam sangat2 banggalah bila aku dapat tgk hasil tgn aku sendiri. aku selalu belajar sendiri tentang nak edit gambar dengan menggunakan satu2 software yang baru. rasa nya xpernah la aku p mane2 kursus or suruh orang ajar aku. semuanya aku lakukan sendiri.

impian aku sekarang nak kan satu camera dslr sendiri. xkesah lah orang nak hadiahkan or aku nak beli dengan duit aku sendiri yang penting kat tgn aku ade kamera 2. wow, bestnya dapat kamera 2....*teruja jap* . membe aku ade sorang yang baru je lepas bertunang and yang paling aku jelesnya bukan pakaian or konsep pertunangan dy yang cantik..TAPI aku jelez coz hantaran dy ada camera DSLR...woowww....bestnya kalau suami aku hadiahkan. mang aku sayang kamera aku lebih dari sayang suami kot.hahhah....*jahatnya aku*

aku nak kamera ni tapi duit xcukup. ntah bila lah duit aku nak cukup kan. sabar2 ilah..suatu hari nanti akan kau peroleh juga.

yang ni lak kamera keluaran terbaru. kalaulah kau dapat yang ni ag best coz saiz dy kecil lah ckit...senang nak bawa p mana2...simple and xclusive


ok, sekarang jom tgk hsil tgn aku ye..hasilnya xlah seberapa sangat. biasa2 aje...masih dalam belajar nak menguasai bidang ni...











kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

cara untuk kita nak tahu adanya jin atau X

  • Orang yang kerasukan jin tersebut memejamkan kedua matanya atau membuka sebesar-besarnya atau berkedip dengat sangat cepat.
  • Tubuhnya gementar dengan sangat kuat atau gementar ringan pada hujung jarinya.
  • Meronta-ronta dengan kuat.
  • Memekik atau menjerit.
  • Menyebut namanya.
gangguan ketika tidur
  1. Sangat susah tidur pada waktu malam, kalaupun dapat tidur sudah lama bersusah payah.
  2. Rasa cemas dan sering terbangun pada waktu malam.
  3. Mimpi yang buruk atau mimpi melihat sesuatu yang menakutkan serta ingin memekik untuk meminta pertolongan akan tetapi tidak sanggup.
  4. Mimpi yang sangat menyeramkan.
  5. Mimpi melihat berbagai macam binatang seperti melihat kuching, anjing, unta, ular, singa, serigala atau tikus.
  6. Gigi geraham yang berbunyi pada waktu tidur.
  7. Tertawa, menangis atau memekik pada waktu tidur.
  8. Berperasaan sedih pada saat tidur.
  9. Berdiri serta berjalan ketika tidur tanpa sedar.
  10. Mimpi seolah-olah akan jatuh dari tempat yang tinggi.
  11. Mimpi sedang berada di kuburan, ditempat pembuangan sampah atau tempat yang mengerikan.
  12. Bermimpi melihat orang sangat aneh, seperti sangat tinggi, sangat pendek atau sangat hitam.
  13. Bermimpi melihat hantu.
gagguan ketika sedang berjaga atau sedar
  1. Kepala selalu pusing, yang tidak disebabkan oleh penyakit pada dua mata, telinga, hidung, gigi, tekak atau perut.
  2. Selalu lupa dari zikir Allah, solat dan ketaatan lainnya.
  3. Fikiran yang kacau / Selalu lesu dan malas / Saraf yang tersumbat.
  4. Rasa sakit pada salah satu anggota badan sedangkan doktor perubatan tidak sanggup mengubatinya.

sebab2 jin nak masuk dalam badan kita
Kadang-kadang terjadinya gangguan jin kepada manusia adalah dikeranakan syahwat, hawa nafsu dan mabuk cinta, keadaan ini sama seperti yang dialami manusia. Ada pula kadangkala manusia dan jin melakukan perkahwinan serta mempunyai anak. Perkara yang demikian banyak terjadi dan banyak pula ulama' yang membicarakannya.

Berlakunya perkara tersebut adalah disebabkan kebencian atau pembalasan oleh kerana ia disakiti sebahagian manusia, atau makhluk jin ini menyangka bahawa sebahagian manusia sengaja menyakitinya dengan cara mengencingi mereka, menumpahkan air panas, atau membunuh mereka, padahal manusia tidak mengetahuinya. Dikalangan makhluk jin juga ada yang bodoh, ada yang zalim, sehingga mereka menjatuhkan hukuman dengan cara yang tidak patut, keadaan ini sebagaimana juga yang kita jumpai dalam kehidupan manusia yang bodoh.

Jika keadaan tersebut terjadi, perbuatan yang demikian itu adalah merupakan perbuatan yang keji dan dilarang oleh Allah SWT. Justeru itu perkara ini haruslah dijelaskan kepada jin tersebut dengan mengatakan bahawa perbuatan mereka itu dalah perbuatan keji yang diharamkan. Penjelasan seperti ini perlu dijelaskan kepada mereka supaya mereka tahu bahawa pada diri mereka akan berlaku hukuman Allah dan Rasul-Nya yang diutus kepada semua makhluk manusia dan makhluk jin.

Kepada mereka juga harus dijelaskan, bahawa manusia tersebut tidak mengetahui dan tidak sengaja menyakiti mereka sehingga tidak patut untuk dihukum. Jika mereka melakukan hal itu di rumah atau di kerajaan mereka maka mereka dibolehkan atau bebas bertindak. Sedangkan mereka tidak mempunyai hak untuk tinggal di tempat kediaman manusia tanpa izin dari mereka, mereka hanya berhak tinggal di tempat-tempat kosong yang bukan menjadi tempat tinggal manusia.

cara jin masuk ke dalam badan kita

Jin adalah sejenis makhluk berwujud udara sedangkan manusia memiliki lubang bulu roma, kerana itulah dia dapat masuk ke dalam tubuh manusia dari bahagian manapun juga. Makhluk jin diciptakan dari zat yang sejenis udara sebagaimana firman Allah : Ertinya,"Dan Allah menciptakan jin dari api yang menyala". ( Ar-Rahman: 15 ) Dalam hal ini Ibn Abbas berkata: Iaitu dari hujung nyalanya api, sedangkan hujung nyalanya api adalah merupakan udara panas yang keluar dari api.

Ketika jin masuk ke dalam tubuh manusia, makhluk ini langsung menuju ke otak, melalui otak ini dia dapat mempengaruhi bahagian mana saja yang dia sukai dari tubuh manusia. Para doktor perubatan telah mengkaji dan membuktikan bahawa orang yang terkena penyakit kerasukan jin memiliki gelombang otak yang sangat halus dan sangat aneh yang ada di dalam otaknya. Ditambah lagi dengan keterangan dari orang yang ahli tentang cara pengubatan orang yang kerasukan jin, bahawa jin itu memberitahunya bahawa mereka berada di otak manusia.

cara untuk lindung dr jin

    1. Sentiasa berzikir dan bertaqarrub kepada Allah dengan memperbanyakkan istighfar. Ini adalah kerana apabila seseorang semakin bertambah dekat dengan Allah maka syaitan akan semakin menjauinya.
    2. Mengucapkan "Bismillah" pada setiap kesempatan, iaitu ketika :-
      • Hendak melompat dari tempat yang tinggi.
      • Terjumpa sesuatu di atas tanah.
      • Memasuki tempat yang menakutkan seperti tempat yang gelap, sunyi dan kosong.
    3. Berzikir kepada Allah pada waktu-waktu tertentu. Seperti pada waktu pagi, petang ataupun pada waktu makan.
    4. Tidak membunuh ular yang bersada di dalam rumah kecuali telah memohon kepada Allah agar ia keluar dari rumah.
    5. Tidak mendengar nyanyian ataupun seruling yang dapat mengundang syaitan dan menimbulkan perbuatan zina. Yakni, nyanyian yang dapat merangsang nafsu seseorang.
    6. Tidak memandang wanita dengan penuh nafsu dan juga tidak berdua-duaan dangan wanita yang bukan muhrimnya.
    7. Jangan tinggal di rumah kosong yang sudah lama tidak dihuni orang, di kawasan perkuburan dan tempat-tempat kotor lainnya. Jangan menunaikan solat sewaktu matahari terbit dan terbenam.
    8. Jangan membuang air kencil merata-rata atau di lubang binatang.
    9. Jangan sekali-kali menyeksa dan menyakiti anjing atau kucing.
    10. Hindarkan dari melakukan perbuatan maksiat. Perbuatan maksiat itu adalah senjata ampuh bagi syaitan.


kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Sunday, December 25, 2011

cara untuk kita kesan dari sihir

 assalammualaikum...

Hari ni aku nak kongsi dengan korang cara nak mengesan sihir yang masuk dalam rumah korang. Teknik ni sangat mudah, takde nak buat pengamalan la apa dan sebagainya. Apa yang korang perlu buat adalah bela haiwan atau binatang. Selalu dan biasanya orang akan guna ikan untuk mengelakkan sihir, tapi kucing pun boleh jugak guna untuk kesan sihir.

Eh, camne korang nak tau sihir tu datang ke tak? Yang tau ikan korang je la. Ok, senang je nak tau rumah korang kena masuk sihir ke tak. Tengok ikan tu camne, kalo dok asyik berenang tak tentu hala makna nya ada sihir tengah nak penetrate masuk rumah korang. Ha, da tau ada sihir, dok pakat la baca ayat kursi banyak banyak. Padan muka sihir tu tak leh masuk.


Kalo kucing la, dia mesti asyik dok mengiau kat satu tempat. Haa, tu pun len macam gak. Mesti la dia dok ngiau kat benda yang kita tak nampak. So, korang baca la apa apa yang patut.


Nak bela ikan apa? Bela la ikut suka korang. Emas ke, arowana ke, tilapia ke, kembong ke. Kucing lak kucing apa? Ikut la parsi ke, kucing hutan ke, kucing whiskas ke..

to be continue...


kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Thursday, December 22, 2011

(∪ ◡ ∪)

malam ni mang serabut sangat2 kepala aku. dengan demamnya, dengan prob wif BF lagi, dengan assignment lagi yang tak siap2 lagi. blurr da otak aku nak pk...kalau ikutkan hati ni da malas aku nak pk soal cinta. sangat menyusahkan aku tiap waktu tiap masa ok....mang betul orang ckp yang cinta sangat indah tapi hakikatnya hanya Tuhan aje yang tahu bertapa sakit and peritnya dunia percintaan.

aku ni bercinta dengan salah orang ker? adakah dy bukan jodohku? terlalu rumit sangat bila aku pk2 kan semula. tapi jauh di sudut hati aku, dy adalah jodohku. solat istiharah??? tak tau lah nak cakap cam ner. 

dalam hal ni aku ke yang bersalah sebenarnya? mungkin ya mungkin tidak. entahlah buntu btl aku rasa sekarang.

to couple2 yang kat luar sana, peganglah pada prinsip korang dalam percintaan. kotakan apa yang dah korang janjikan dalam hubungan korang. hargailah tiap pengorbanan yang dilakukan oleh pasangan hidup kita. jangan sia2kan mahligai yang kita sendiri bina ok... and ingatlah wahai kaum hawa dan adam, perhubungan yang bernilai adalah hubungan yang berlandaskan syariat Islam. sekali kita kecundang dalam lembah kemaksiatan, kita akan sukar menemui kebahagiaan yang berkekalan. hidup kita juga tidak akan sempurna sekiranya kita melupakan Allah kerna Dia lah yang menciptakan satu hati dua jiwa yang semua orang di muka bumi ini memerlukannya bagi menyempurnakan sebuah kehidupan bahagia hingga akhir hayat kita. 



kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga

Wednesday, December 21, 2011

hobby baru

kali ni nak update sal my hobby...of coz la smua orang ade hobby kan...aku pun same juga...kadang2 kita tgk hobby seseorang 2 pelik2 jer smp xmasuk dek akal lah...ade yang sampai sanggup menghabiskan duit semata2 memenuhi kepuasan..mang pelik kalau kita pK dengan akal fikiran tp 2 lah reality sebenar kehidupan manusia di bumi ni....tp ade juga orang yang xade hobby...diorang pK xpenting pun hobby....eerrmmm...knp ye dioang xade hobby....

dulu aku pun cam g2 juga...xade hobby smp kan bila nak buat karangan masa kecil2 dulu xade idea nak create essay nak cerita sal "my hobby"... sebabnya aku mang xdididik dari kecil lagi tentang hobby...yang aku tau belajar jer and main basikal...

aku ade sorang mmbe yang mang jenis ade hobby and sesuai lah dgn dy kan yang cerdik..dy ni suka sgt kumpul pemadam...dy kumpul pemadam sampai penuh almari kat dalam bilik dy...macam2 bentuk aku tgk koleksi pemadam dy...bunyi cam kelakar tp 2 lah reality nya...

bagi aku sekarang, aku dah ade hobby...aku ada 2 hobi..first, aku suka kumpul duit yang lama2 and duit dari negara lain..knp???aku ase kan duit dr zaman dulu lebih tinggi nilainya berbanding nilai duit pada masa sekarang...and bila aku tgk bentuk2 duit pada zaman dulu pun pelik2 ajerr....adee yang petak,bulat kecil, bulat besar, nipis n mcm2 lah...aku lebih banyak duit syiling zaman dahulu berbanding duit kertas...and sape2 yang ade duit zaman2 dahulu bole lah suggest kan kat aku yer..aku nk.....hehehhe....harga nnt kita ruding..orait...

yang ni adalah sebahagian duit yang ade pada aku sekarang...yang selebihnya ada di rumah....tggu ct sem nnt lah baru aku amik and masukkan ke dalam album ku nnt....





yang ni lak hobi aku yang kedua..iaitu bela ikan....best sangat dapat bela ikan...mang btl org cakap yang kita akan ase tenang je bila kita tgk ikan....aku beli sepasang..nme dy alvin and brittany...yang sdhnya alvin dah pun meninggal sehari selepas aku beli..slh aku lah coz aku lupa nak bgtau my roomate letak kat bawah cahaya sebelum tdur...bila aku bangun pagi je, tgk alvin dah xade. tggal brittany je...2 pun dah nyawa2 ikan jer..nsb baik lah aku cepat2 selamatkan dy...

yang atas 2 alvin..yang bawah 2 brittany....beza dioang just pada saiz jerr..yang alvin bentuk dy panjang ckit and yang brittany bentuk dy bulat..


yang ni lak hobbi yang akan datang lak...hehehe...mybe sem depan kot baru aku nk berjinak2 dengan kaktus...klo ikutkan mang da lame nak jaga kaktus tapi yelah kan baru terpk nk jaga kaktus sekarang....



kalau syuke LIKE ye..jangan lupa komen juga